Hvad betyder indfødsretsprøven egentlig for danskerne og danskhed? Vil du ved en bestået prøve blive rigtig dansker eller skal der mere til? Vil du mon som ved et trylleslag føle dig dansk? Eller skal du købe en cykel først? Hvordan ser danskerne indfødsretsprøven og hvad betyder det for danskerne at være rigtig dansk? 

Det er ikke ukendt viden, at mange synes indfødsretsprøven er svær. Der er masser af paratviden i de 148 siders materiale, som end ikke mange danskere kan svare på. Som sådan, er det ikke så vigtigt at du ved eller kan huske alle oplysningerne efter prøven. En bestået prøve beviser, at du rent faktisk gerne vil Danmark og du ønsker dansk statsborgerskab fordi du gerne vil bo og opholde dig i Danmark. En bestået prøve betyder altså viljen til at læse og øve og det er langt vigtigere end at huske hvornår Grundtvig blev født. 

Danskerne og indfødsretsprøven

Der er mange delte meninger om danskernes holdning til indfødsretsprøven. Mange mener den er for svær og omhandler ligegyldig paratviden. Der er også dem der mener at den skal gøres sværere. Så er der dem der mener at der er irrelevante spørgsmål omkring Danmarks historie og at den skal indeholde flere spørgsmål om nutidens Danmark og danskernes kultur. Der er dog de 5 ud af 35 spørgsmål af prøven, som omhandler begivenheder – disse kan som sådan ikke læses op til, men tester mere om der følges med i nye ting der sker i Danmark. Dette kan for eksempel være en politisk eller kulturel begivenhed. Til sidst er der de danskere, som mener prøven er retfærdig, da viden omkring Danmarks historie og kultur er vigtig for dem der gerne vil have dansk statsborgerskab ved naturalisation. 

Hvor mange danskere består indfødsretsprøven? 

Det er ikke alle danskere som består prøven hvis de tager den uden at læse op. Men som alle andre prøver, så er forberedelse altid nøglen og de fleste vil kunne bestå prøven hvis bruger tid på at læse ordentligt op. Det er også faktum, at alder og uddannelse har en indflydelse på, hvor godt danskerne klarer sig hvis de tager prøven. For eksempel, i 2018 tog mere end 50.000 danskere indfødsretsprøven, hvoraf 59% bestod. Resultatet for deltagerne af den rigtige indfødsretsprøve var 54%. Det er altså kun en lille procentdel mere der er tale om, hvilket henviser til, at prøven altså også er svær for mange danskere.

Hvad betyder danskhed? 

Idag er det et vidt begreb om, hvad der er dansk. Verden er blevet mindre og mange danskere flytter til udlandet for at arbejde eller for at opleve verden. Nogle af dem flytter hjem til Danmark igen og andre forbliver i udlandet. Kan man føle sig dansk hvis man ikke har boet i Danmark i størstedelen af sit liv? Svaret er selvfølgelig ja! Det er en stereotyp holdning at alle danskere spiser kartoffel og cykler på arbejde i al slags vejr. Danskhed er en personlig følelse og den kan ingen tage fra dig når du først har den. Så du behøver ikke at bekymre dig så meget om at huske Danmarks historie eller indrette dig efter en stereotypisk holdning til at være dansker. Vær med til at skabe den danske kultur og du vil føle dig som en del af det danske fællesskab.


Søren Pilmark © Froztbyte

Husk på dette når du går op til indfødsretsprøven. Som den danske forfatter og skuespiller Søren Pilmark sagde; “Al succes beror på forberedelse“. Og det er med forberedelse, at du vil gå op til indfødsretsprøven og bestå fordi du vil vise hvor meget du gerne vil Danmark og hvor dansk du egentlig i forvejen er.