Ingen anden dansk forfatter er nær så kendt verden over, som H. C. Andersen. Hans fortællinger og digte er oversat til mere end 100 sprog. Digterens eget liv kunne også godt minde lidt om et eventyr, om en lille dreng, født under trange kår i Odense, som gik hen og blev en verdensberømt forfatter, som stadig glæder of forunder folk mere end 100 år efter sin død. Et af hans mest berømte eventyr har endda lagt navn til en skulptur, som vel nærmest kan betegnes som Københavns vartegn. Hvis du en dag tager ud og ser den på Langelinie, må du altså ikke blive skuffet over størrelsen!

En ung mand med kunstneriske ambitioner

H.C Andersen voksede op i Odense som søn af en skomager og hans hjemmegående hustru. Faderen døde, da Andersen var blot 11 år gammel. Især herefter blev pengene små, og den unge mand blev sendt i lære, blandt andet på en tobaksfabrik. Men manuelt arbejde var ikke ligefrem noget der passede til den unge mand.

Som 14-årig rejste han til København, for at beskæftige sig med sine interesser: sang, dans, musik, teater, papirsklip, fotografi og digtekunst.

Det lykkedes Andersen at knytte bånd til flere prominente og velhavende personer i København, hvilket gjorde det muligt for ham at hellige sig sin kunst. Faktisk lykkedes det ham, via sine kontakter, at få økonomisk støtte fra selveste kongen, Frederik 6. Hermed var der mulighed for både at forfølge sine interesser, og få en studentereksamen.

Digteren og eventyrfortælleren Andersen

I starten var det mest digte og små skuespil, som Andersen skrev. Men det skulle ret hurtigt vise sig, at det var som eventyrforfatter at han ville opnå det helt store gennembrud. H.C Andersen nåede at skrive mere end 100 eventyr, frem til sin død i København i 1875. Nogle af dem er blevet så kendte, at de må siges at være en del af vores fælles bevidsthed. De kunne både være sjove, mystiske og tragiske, og ofte alle tre ting på samme tid. 

Det er ofte alvorlige emner der tages op, selvom de fortælles som historier for børn. I den tragiske Den lille pige med svovlstikkerne tages den knusende fattigdom og armod op. I Kejseren nye klæder handler det om forfængelighed og indbildskhed, mens Juletræet fortæller noget om at nyde livet her og nu, og ikke udelukkende fokusere på det der skal komme.

Og så er der selvfølgelig Den lille havfrue, der har lagt navn til den berømte statue. Det er en klassisk fortælling om den store, men ulykkelige kærlighed.

Myterne om manden

Der er jo nogle år siden H. C Andersen, der blev født i 105, levede og skrev. Med tiden er der derfor naturligt nok ting, der fortaber sig lidt i tågerne. Men enkelte spekulationer og myter har dog vist sig ret sejlivede. 

Andersen blev aldrig gift og fik ingen børn, og mange har gransket hans dagbøger og spekuleret i, om han muligvis var biseksuel. Visse af hans optegnelser kunne indikere det, og nogle mener, at det kan have været inspirationen til hans historier om ulykkelig kærlighed.

Derudover har der været spekulationer omkring hvem hans fader egentlig var. Disse teorier fik ikke mindst næring af, at H. C Andersen havde så nem adgang til flere prominente personer, og endda de kongelige kredse. Mest sejlivet er tanken om, at det i virkeligheden var kronprins Christian der var faderen.

Uanset hvad, kan du se skulpturen Den lille havfrue i København. Men den er altså ikke særlig stor.


Test dig selv:  Litteratur og Scenekunst