Danmark har som andre lande også været koloniherrer. Blandt andet har danskerne koloniseret Ghana og De Vestindiske Øer.

I 1876 oplevede Dansk Vestindien et arbejder oprør og i spidsen stod Mary Thomas -også kaldet Queen Mary og Susanne Abrahamson, Agnes Elizabeth Salomon og Mathilde McBean.

Egentlig var slaveriet afskaffet 30 år tidligere, men for at kunne opretholde plantagerne og priserne på sukker, bandt plantageejerne arbejderne til plantagen – meget lig med slaveri. Arbejderne måtte ikke forlade plantagen og var bundet til en kontrakt på flere år af gangen til en ussel løn.

Oprøret i plantagerne blev kaldt ”Fireburn” fordi arbejderne satte ild til sukkerrørsplantagerne.

Kvinderne blev fængslet og afsonede i Danmark på Christianshavns Torv for deres oprør.

De 4 kvinder er i dag folkehelte på øerne, og deres oprør er en del af undervisningen i skolerne. Der er også gader opkaldt efter dem.

Den 31. marts 2018 blev statuen ” I am Queen Mary” rejst ude foran Vestindisk Pakhus i Købehavn.  Statuen er skåret ud i flamingo og derefter overfladebehandlet med et materiale der ligner bronze. Den er det første monument over dansk kolonihistorie, og er et emne der med sikkerhed vil blive ved med at  være aktuelt.

Som kommende dansk statsborger er det oplagt at huske på ”I am Queen Mary” fordi statuen vakte opsigt og er et mindesmærke over de skikkelser, der var arbejderbevægelsens første ledere i den danske koloni i Dansk Vestindisk.